Strukturált adatok használata a weboldalon

Olvasási idő: 3 Perc

Napjainkban már egyre fontosabb, hogy weboldalunkon különböző strukturált adatokat használjuk annak érdekében, hogy a különböző keresőmotorok és más rendszerek könnyebben megértsék és feldolgozzák weboldalunk egyes tartalmi részeit. Erre kínál jó megoldást a schema.org és a JSON-LD használata.

Mik azok a strukturált adatok pontosan?

A strukturált adat egy kód, vagy kódrészlet, amit a weboldalon helyezünk el annak érdekében, hogy egy keresőmotor (például: Google), a Facebook vagy a Twitter könnyebben megértse a weboldalunk egyes tartalmi részeit. Tehát alapvetően ez a kód arra szolgál, hogy a különböző rendszerek feldolgozzák és megjelenítsék a weboldalunk azon részét is, melyet nem tudunk átadni a HTML META tag-jeinek segítségével.

Sajnos napjainkban a weboldal- és webshoptulajdonosok körében még nem eléggé elterjedt ezeknek a használata, annak ellenére, hogy a strukturált adatok és a schema használata már hosszú időre nyúlik vissza. Azonban a Google keresések során gyakran találkozhatunk annak eredményével, ugyanis a SERP ezekből nyer ki sok információt, amit aztán az egyes találatoknál, illetve a tudáspanelen megjelenít.

Strukturált adat számtalan tartalomtípusra létezik, melyeket, ha logikusan használunk gyakorlatilag beszélni tudunk a keresőmotorokkal. Azonban azzal számolnunk kell, hogy ezek alkalmazását követően nem lesz azonnali látható eredménye a Google-ben.

Hogyan használjuk a schema-t?

A keresőmotorok hívták életre a schema.org-ot melyen megtalálhatóak a különböző strukturált adatok gyűjteményei. Az oldalra ellátogatva számtalan lehetőséget találunk az egyes adattípusok megadására. A weboldalon megtalálhatjuk a különböző schemák rövid leírásait, melyek támpontot nyújtanak a kód helyes szemantikai használatára, illetve az egyes átadandó tulajdonságok pontos implementálására. Emellett példákkal szemlélteti az oldal a kód szintaktikai használatát.

A strukturált adatok jelöléstípusainak implementálásra három különböző lehetőség van, melyek közül cikkünkben részletesen a JSON-LD használatára térünk ki, hiszen a Google által is ez a széleskörűen használt és elfogadott.

  • A „JSON-LD” egy JavaScript alapú kód, mely HTML SCRIPT tag-ek közt kerül megadásra a weboldal HEAD vagy BODY részében.
  • A „Microdata” egy HTML alapú kód, amely közvetlenül az oldal tartalmi részének HTML tag-jeihez adunk hozzá.
  • Az „RDFa” egy HTML5 kiterjesztés, mely támogatja a hivatkozási adatokat az oldal meglévő HTML-címkéihez hozzáadott további attribútumok révén.

JSON-LD

Ez a JavaScript alapú implementálási módszer a legnagyobb szabadsági fokot nyújtja, mellyel akár egyetlen kódba összegyűjthetőek az oldalunk különböző adattípusai, így átláthatóbbá tehető weboldalunk forráskódja, sőt ez a módszer – ellentétben a másik két felsorolttal – akár a Google Tag Manager-en keresztüli beillesztésre is lehetőséget kínál. Ennek köszönhetően a technikai háttérrel nem rendelkezők számára is egyszerűvé teszi a strukturált adatok használatát.

Lássunk egy konkrét példát!

Az egyik legelterjedtebb a LocalBusiness markup, mellyel egy adott szervezet fizikai adatai írhatók le.

A fenti kódból láthatjuk, hogy ebben a típusban definiálhatjuk cégünk nevét, rövid leírását és főbb elérhetőségi adatait, mint például a cím és a GPS koordináták, valamit egyéb kommunikációs csatornáink adatait (webcím, telefonszám és e-mail cím). Amennyiben szervezetünk félfogadási időt tart, úgy ezek mellett megadhatjuk a nyitva tartási rendet is.

Ezekből az implementált adatokból a Google képes megjeleníteni a cég főbb információt a tudáspanelen, ami a találati oldal jobb oldali kártyáján válik láthatóvá.

Schema ellenőrzése

A kód helyes implementációját két módon ellenőrizhetjük: Vagy annak a linknek a megadásával ahova a kódot beágyaztuk, vagy közvetlenül a kódrészlet másolásával. Ennek tesztelését akár a Google rendszerében és a Schema.org strukturált adatok tesztelésére létrehozott oldalán is megtehetjük.

Az ellenőrzés végén mindkét ellenőrző eszköz feltárja az esetleges hibákat és figyelmeztetésként jelzi, ha valamit hiányosnak érzékel.

A Schema által nyújtott megoldások felkeltették érdeklődésed?
Fordulj hozzánk bizalommal!

Ajánlatkérés
Nagy Dániel

A cikket írta:

Nagy Dániel

Developer