Kisegítő eszközök

Cikkemben az alábbiakról lesz szó:

 • Mit nevezünk kisegítő technológiának?
 • Tudnivalók a képernyőolvasóról
 • Egyéb kisegítő technológiák

Mi a kisegítő technológia?

Először is tisztázni kell: a kisegítő technológiát mi most a Web-akadálymentesítés tekintetében értelmezzük. Gyakran használjuk a kisegítő eszköz, kisegítő technológia, segédeszköz kifejezést.
A definíciója ez:

kisegítő technológia hardver és/vagy szoftver, amely felhasználói programként működik, vagy együtt egy böngészővel, annak érdekében, hogy olyan működést biztosítson, amely megfelel az eltérő képességű felhasználók igényeinek; konkrétan azoknak az igényeknek, amelyek a felhasználói alapprogramok által biztosítottakon túlmutatnak.

Kisegítő eszközök kategóriái

 1. képernyőnagyítók és egyéb vizuális olvasást segítő eszközök, melyeket vizuális, érzékszervi és testi fogyatékossággal rendelkező emberek használnak a szöveg betűkészletének, méretének, térközének, színének megváltoztatására, a beszéd szinkronizálására stb. annak érdekében, hogy a módosított szövegek és képek vizuális olvashatóságát növeljék;
 2. képernyőolvasók, melyeket vak emberek használnak a szöveges információ elolvasására szintetizált beszéd vagy Braille-olvasás segítségével;
 3. szövegből-beszéd szoftver, amelyet kognitív, nyelvi és tanulási nehézségekkel rendelkező emberek használnak a szöveg szintetikus beszédre történő átalakításához;
 4. hangfelismerő szoftverek, melyet olyan emberek használhatnak, akik valamilyen fizikai fogyatékossággal rendelkeznek;
 5. alternatív billentyűzetek, melyeket bizonyos fizikai fogyatékossággal rendelkező emberek használnak a billentyűzet szimulálására (beleértve az alternatív billentyűzeteket, amelyek fejmutatót, egyszerű kapcsolókat és más speciális beviteli eszközöket használnak);
 6. alternatív mutatóeszközök, melyeket bizonyos fizikai fogyatékossággal rendelkező emberek használnak az egérrel történő rámutatás és a billentyű- lenyomás szimulálására.

A fenti kategóriákban több száz fajta kisegítő eszközt hoztak már létre. Az alábbi öt perces videóban felsorakoztatom, ki hogyan használja ezeket:

Tudnivalók a képernyőolvasókról

Azért tárgyalom részletesebben a képernyőolvasókat, mert egy olyan tipikus kisegítő eszköz, amelyet bárki ingyen kipróbálhat és használhatja akár munkájához, akár teszteléshez is.

A képernyőolvasó operációs rendszer szintű szolgáltatás. Az operációs rendszer is akadálymentes és kitűnően használható ezzel.

 1. A Windowshoz a Narrator
 2. Az Apple gépekhez a Voiceover
 3. Az Androidhoz a Talkback
 4. A Linuxhoz az Orca

A Windowshoz még két fantasztikus képernyőolvasó tartozik:

 1. A JAWS drága, de a látássérülteknek országlicencük van, és ingyenesen letölthetik.
 2. Az NVDA ingyenes, de az alapbeállítástól eltérő hangokat külön meg kell vásárolni.

Amikor azonban egy weboldalt szeretnénk vele használni, akkor rá leszünk utalva a böngészőkre is. Bár a képernyőolvasó bármely akadálymentes böngészővel működhet, mégis lehetnek olyanok, amelyekkel jobban.

A képernyőolvasó alapul veszi a böngésző által készre formázott (renderelt) weboldalt, így hatással vannak rá a kliens oldali programok is. Azonban a JAWS például képes a HTML-t önállóan is feldolgozni. Ez azt jelenti, hogy létezik egy virtuális kurzor is, amelyik el tud térni a böngésző aktív elemétől.

A képernyőolvasók lételeme a szabványosság. Ezért jelent akadályt az, ha a program nem felel meg a HTML szabványnak. Egy példát mondok: A linkek jelölésére a HTML-ben a < a >< /a > elem szolgál. Ha a weboldal más elemet használ erre, például mert a kliens oldali szkript valósítja meg a link funkciót, akkor akadályt jelent.

Sokszor hallottam hogy kevés ember használ képernyőolvasót, ezért nem érdemes költeni arra, hogy ezzel a kisegítő eszközzel is használható legyen a weboldal. A következtetés megcáfolására több érvem is van:

 1. Ha képernyőolvasóval nem használható, más kisegítő eszközzel sem. A honlapról kizárt felhasználók száma lényegesen több tehát.
 2. A képernyőolvasót főleg a látássérültek használják, de egyre kevésbé csak ők. Én a betűhibák kereséséhez szoktam használni, mivel a képernyőolvasó kíméletlenül azt olvassa fel, ami le van írva. Sokan rájöttek azonban arra, hogy néha kényelmesebb felolvastatni egy szöveget, mint olvasni. Akár gépkocsivezetés közben is olvashatunk ezzel a kisegítő eszközzel.
 3. A robotok is úgy értelmezik a honlapot, ahogy a kisegítő eszközök, ezért a SEO sem lesz megfelelő. Nem véletlenül szokták emlegetni: A legnagyobb vak felhasználó a Google.

Kompatibilitás

A kulcsfogalom tehát a kompatibilitás. A Web-akadálymentesítési Útmutató alapelve szerint azt jelenti, hogy minden weboldal használható legyen a kisegítő eszközökkel is.

Sok ember számára óriási vívmány ez a magas szintű technológia, és akik ilyennel dolgoznak, nagyon nagy rutint szereznek benne. Azonban hiába a technológia és a rutin, csak akkor boldogulnak, ha akadálymentes az alkalmazás vagy a weboldal.

2022-ben tehát alapelvárás, hogy minden ICT eszköz használható legyen képernyőolvasóval, hiszen ha nem, akkor a felhasználók egy százalékát biztosan elveszítik. A képernyőolvasóval történő tesztelés rendkívül sok olyan honlaphibára rámutat, amit a látó tesztelők nem vesznek észre, a Google azonban igen.

Egyéb kisegítő eszközök

A weboldal megjelenítését módosító

Minden operációs rendszer grafikus felületén elképesztő mennyiségű lehetőség van a megjelenítés módosítására. Ezekkel szívesen élnek is az emberek, de vannak olyan weboldalak, amelyek megakadályozzák ezt. Azonban egyes kisegítő eszközök ezen túlmenően képesek olyan szolgáltatásokat is nyújtani, amelyek kompenzálják a weboldalak hiányosságait. Néhány példa:

 1. Testre szabható fókuszjelzőt tudunk alkalmazni
 2. A képernyő egy részét nagyítjuk csak ki
 3. extra, akár 40-szeres pixelesedés nélküli nagyítást végezhetünk
 4. Több monitoron dolgozhatunk az operációs rendszernél nagyobb szabadsággal

Alternatív mutatóeszközök

Az akadálymentes alkalmazások tűzpróbája, hogy lehet-e mutatóeszköz nélkül, úgynevezett kapcsoló-vezérléssel üzemeltetni. Ez a vezérlés is megtalálható már az operációs rendszerekben.
A jellemzője, hogy egy, de általában több trigger jel segítségével működtetik a weboldalt vagy alkalmazást.
A fent bemutatott videóban a mozgáskorlátozottak szívó-fújó berendezést használtak, ahol az egyik kapcsolót a belélegzés, a másikat a kilélegzés aktiválja. Azonban láthattunk állal mozgatható joysticket, óriás billentyűzetet és kapcsolókat is. De lehetőség van arcmimikára, hangjelzésre beállítani a kapcsolókat.

Hangvezérlés

Ma már sokan ismerik és használják a Sirit vagy Google aszisztenst akkor is, ha magyarul még nem elérhető. A beszédfelismerés már nagyon fejlett technológiával rendelkezik. A világnyelveken az operációs rendszerek és rengeteg akadálymentes alkalmazás már vezérelhető kizárólag szavakkal.
Magyarországnak még sok évre van szüksége, hogy elérhető legyen ez a technológia, Azonban mindez hiába, ha a weboldalak és alkalmazások olyan akadályokat fognak tartalmazni, amelyek lehetetlenné teszik a kisegítő technológiák csatlakoztatását.

Összefoglalás

 1. Kisegítő eszközöket főképp a fogyatékossággal élők használnak, de egyre inkább mások is.
 2. Az akadálymentes honlap jellemzője, hogy minden fajta kisegítő eszközzel használható.