Mobil vs. web applikációk

Olvasási idő: 3 Perc

Mostani cikkünkben körüljárjuk, hogy mi a különbség a mobilalkalmazás és a webalkalmazás között. Nézzük, milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek ezek az alkalmazások és mikor érdemes egyik vagy másik mellett letenni a voksunkat!

Mit nevezünk mobilalkalmazásnak?

Mobilalkalmazásnak nevezzük azt a szoftvert vagy programot, amely közvetlenül az okostelefonra van telepítve. A mobilalkalmazások telepítése alkalmazásbolton keresztül történik (például a Google Play vagy az Apple App Store áruházból). Kétféle mobilalkalmazás létezik, a natív és a hibrid.

Az alkalmazás – jellegétől függően – a legtöbb esetben internetkapcsolat nélkül is működik. Kifejezetten egy platformra lettek kifejlesztve egyedi programozási nyelv használatával (pl. Swift vagy Objective-C, Java), és teljes mértékben kihasználhatják az eszköz funkcióit. Sokkal gyorsabban működhetnek a processzor erejét kihasználva, és hozzáférhetnek bizonyos hardverekhez, például a GPS-hez. Egyes okostelefonokon az alkalmazás vezérelheti az eszközöket, és maga is vezérlőként működhet. A natív alkalmazások továbbá az eszköz értesítési rendszerét is használhatják.

Mi is az a webalkalmazás?

A webalkalmazás egy olyan szoftver vagy program, amelyet egy webböngésző futtat, így az ezen keresztül érhető el. A frontend rendszerint olyan nyelvekkel készül, mint a HTML, CSS, vagy a Javascript, amelyeket a főbb böngészők is támogatnak. A háttérprogram bármilyen programozási stacket használhat.

A felhasználók egy speciális URL-re navigálva érik el őket, majd lehetőségük van „telepíteni” a kezdőképernyőjükre azzal, hogy könyvjelzőt hoznak létre az adott oldalhoz. A webalkalmazások internet-hozzáférést igényelnek első futtatásukkor, és működési sebességük a cellajel minőségétől vagy a csatlakoztatott Wi-Fi szélessáv sebességétől függ.

A webalkalmazások következő lépcsőfoka: a PWA

A webalkalmazásokból sokáig hiányzott a natív alkalmazások funkcionalitása, például a push értesítések küldése, az offline munkavégzés vagy a kezdőképernyőn való betöltődés. Mára azonban, a webböngészők és a webtechnológiák fejlődésének köszönhetően, mindezen funkciókat képesek elvégezni. Ezeket az alkalmazásokat nevezzük progresszív webalkalmazásoknak, rövidítve PWA-knak. Néhány lépéssel bármelyik webalkalmazás progresszív webalkalmazássá fejleszthető.

Miután megismerkedtünk a fogalmakkal, vegyük sorba, milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek ezek az alkalmazások!

Milyen előnyei vannak a natív applikációknak?

 • A natív applikációk gyorsabbak, mint a webalkalmazások.
 • Hozzáférnek a rendszer/eszköz erőforrásaihoz, mint pl. a GPS, kamera stb.
 • Biztonságosabbak, mert az alkalmazásboltban egy jóváhagyási körön át kell esniük.
 • Ezek az alkalmazások könnyebben fejleszthetők a fejlesztői eszközök, interface elemek és SDK-k segítségével.

A natív alkalmazások hátrányai

 • Ezeknek az alkalmazásoknak a fejlesztése sokkal drágább a webes alkalmazásokhoz képest.
 • Ha nagyobb célközönségnek fejlesztjük az alkalmazást, akkor több platformra (például iOS-re és Androidra) is meg kell tervezni és el kell készíteni azt, amivel lényegesen megnőnek a költségek és az elkészítési idő is.
 • Ugyanígy költségnövelő tényező a natív alkalmazások karbantartása és frissítése.
 • Leginkább az iOS rendszereknél nagyon hosszadalmas és nehéz az alkalmazások jóváhagyási procedúrája ahhoz, hogy végül elérhetővé válhassanak az App Store-ban.

A webalkalmazások előnyei

 • A webalkalmazások böngészőn belül futnak, így nem kell telepítenünk vagy letöltenünk ezeket az eszközünkre.
 • A webalkalmazások karbantartása egyszerű, mivel operációs rendszertől függetlenül közös kódbázissal rendelkeznek, ezáltal költség- és időhatékony.
 • Ezek az alkalmazások automatikusan frissülnek a felhasználónál, nem szükséges azt a felhasználói oldalról jóváhagyni.
 • A webalkalmazások könnyebben és gyorsabban lefejleszthetők, mint a natív alkalmazások.
 • Mivel az alkalmazásboltok jóváhagyása nem szükséges, így a webalkalmazások könnyebben elindíthatóak.
 • A progresszív webalkalmazások számos natív alkalmazásnál elérhető funkcióval is rendelkeznek (például a push notification, geolocation, offline mód stb.).

Milyen hátrányai lehetnek a webalkalmazásoknak?

 • Bizonyos esetekben lassabban működhetnek, mint a natív alkalmazások, ez leginkább az internet sávszélességtől függ. Mivel azonban a PWA képes internet-hozzáférés nélkül is működni, így, ha már egyszer letöltődött a webalkalmazás az eszközünkre, onnantól a működése gyors lesz.
 • Némiképp nehezebb megtalálni a webalkalmazásokat, mert nincs egy közös gyűjtőhelyük egy alkalmazásboltban.
 • Nagyobb biztonsági kockázatot jelenthetnek, azonban szakértő csapat által készített webalkalmazásnál ez a kockázat is elhanyagolható.

Mikor melyiket érdemes választani?

A fentiekből láthatjuk, hogy csak abban az esetben hasznos egy natív applikációt fejleszteni, ha a biztonság a legfontosabb tényező, hiszen ezen előnye mellett a ráfordítandó költség- és időbefektetés sokkal magasabb lehet.

A webalkalmazások viszont számos előnnyel bírnak. Mind az iOS-t használók, mind az Android-ot használók tábora könnyen elérhető egyetlen applikáció fejlesztéssel, ezáltal költséghatékonyabbak. Egyszerűbb a karbantartásuk és fejlesztésük is. A progresszív webalkalmazásoknak hála, ma már számos funkció megvalósíthatóvá vált, amiket korábban csak a natív alkalmazásokkal lehetett megcsinálni.

A hátrányok között említett megtalálhatósági probléma pedig abban az esetben semmiképpen sem jelenthet komoly hátrányt, ha az adott cég vagy márka már amúgy is rendelkezik egy website-tal, ahol hirdetni tudja az applikációját, mely használatával a célközönsége számos kényelmi funkcióhoz juthat.

Ajánlatkérés
Udvari Attila

A cikket írta:

Udvari Attila

Developer