ERP integrálása a weboldalunkba

Olvasási idő: 2 Perc

Az ERP rendszereket (Enterprise Resource Planning) többféleképpen is hozzákapcsolhatjuk a weboldalunkhoz.

Az egyik gyakran használt módszer, amikor az ERP rendszer API-ját használjuk a kapcsolat elkészítéséhez. Általában így működnek a gyógyszertári ERP rendszerek, például a NovoData is. Az API – az Application Programming Interface rövidítése -, segítségével hozzáférünk egy szoftver utasításkészletéhez. Ilyenkor egy úgynevezett MiddleWare rendszert kell létrehozni a webshop és az ERP között. A MiddleWare felel a két rendszer összekötéséért, és a helyes adatok mind a két irányba történő átadásáért.

A másik módszer, amikor XML vagy CSV fájlok segítségével FTP-n keresztül kommunikál a két alkalmazás egymással. Az ERP rendszer ilyenkor az importálandó termékeket, szolgáltatásokat egy előre definiált XML vagy CSV fájlban feltölti a kijelölt FTP mappába. Ezt a fogadó rendszer, mely jelen esetben a WordPress, értelmezi, és az adatokból létrehozza a webshopban a termékeket. A rendelésekről készült XML vagy CSV fájlt pedig a WooCommerce rendszere tölti ki a megfelelő mappába, amelyet az ERP által elvárt formátumban kell feltölteni. A feltöltés után a megrendeléseket a fogadó rendszer letölti és értelmezi, majd megrendelőt vagy számlát állít ki belőle. Így működik például az InCash rendszere is.

Az ilyen fejlesztések esetében a két fejlesztői csapatnak szorosan együtt kell működnie, mert az elvárt formátumokat és lekérdezéseket ugyan tartalmazza a fejlesztési dokumentáció, de az nem terjed ki minden részletre (például a karakterlimiteket sem minden esetben tartalmazzák). Ajánlott az ERP rendszerben egy teszt környezetet létrehozni, így nyugodtan tesztelhetjük a kapcsolatot mind a két irányban, és még véletlenül sem kerülhet ki hibás adat az éles rendszerbe.

Projektjeink során számos ERP rendszerrel megismerkedtünk már, éppen ezért kész megoldásokkal rendelkezünk az integrálásuk kapcsán. Dolgoztunk többek között a NaturaSoft és az InCash rendszerével is, a gyógyszertári alkalmazások közül pedig a QuadroByte és a NovoData sem ismeretlen számunkra.

Azt mindenképp kijelenthetjük, hogy egyik módszerrel sem könnyű integrálni ezeket a szoftvereket, mert valamilyen limitáció, vagy épp az eltérő ügyfél igény az esetek közel 100 százalékában előfordulhat, és ilyenkor egyeztetni kell a rendszer készítőjével, hogy hogyan lehetne megvalósítani az ügyfél által elvárt, igényeinek megfelelő működést.

Egy kis kitekintés… Az API-t rengeteg esetben lehet és érdemes is alkalmazni. Például a Waberer’s Szemerey Logisztikai Kft. korábban elkészített weboldalába integráltuk házhozszállítási rendszerét. Ebben az esetben az API-n keresztül kapjuk meg az adott csomag állapotát, amelyet kivezetünk a felhasználók által látott felületre. A két rendszer szorosan együttműködik az API kapcsolaton keresztül.

Ajánlatkérés
Székely Bálint

A cikket írta:

Székely Bálint

Developer