Felhő alapú szolgáltatások előnyei a tradicionális szolgáltatókkal szemben

Olvasási idő: 3 Perc

Avagy miért jó az Amazon Web Services hosting?

Az Amazon Web Services az Amazon felhő alapú platformja. Számtalan felhő alapú szolgáltatás elérhető az AWS-en, amelyek különböző igényeket szolgálnak ki. Ahhoz, hogy az AWS univerzumában hostoljuk a weboldalunkat, webshopunkat, vagy bármilyen applikációnkat szükségünk lesz egy szerverre.

Az Amazon EC2 szolgáltatásán keresztül lehet szervert bérelni, ezek a szerverek előre telepített Linux vagy Windows operációs rendszerrel érhetőek el, illetve vannak teljesen felkonfigurált verziók is, pl: Bitnami WordPress stack.

Az Amazon RDS szolgálatáson belül adatbázisszervereket bérelhetünk, ezek a szerverek nagy számítási kapacitással rendelkeznek és bármelyik jelenleg elérhető adatbázist kezelő szervert képesek futtatni (pl: MariaDB ,MySQ, Oracle stb.), illetve az AWS saját felhőalapú megoldása is elérhető, az Amazon Aurora.

Az Amazon CloudWatchban monitorozhatjuk a szervereinket, illetve automatizmusokat állíthatunk be.

Az Amazon SES felel a szerverünk kimenő levelezéséért. Segítségével akár hírleveleket vagy ügyfél által kitöltött űrlapok tartalmát is kiküldhetjük bármilyen, előre meghatározott e-mail címre. Ehhez csak egy általunk választott e-mail címet kell regisztrálni a SES rendszerében.

Skálázhatóság

A felhőszolgáltatások segítségével mindig annyi erőforrást kell csak igénybe venni, amire valóban szükség van.

Pillanatok alatt végtelen mennyiségű kapacitást érhetünk el a felhőben, ezeket manuálisan, vagy akár automatizálva is a szerverhez rendelhetjük. Ezek a kapacitások lehetnek memória, tárhely, CPU de akár új erőforrások is. Az AWS keretein belül vertikálisan és horizontálisan is skálázhatjuk erőforrásainkat, így bármilyen nagy terhelést képesek vagyunk szerver oldalról lekezelni. Az Amazon S3 segítségével szinte végtelen adatot tárolhatunk a felhőben, és az RDS adatbázisszerverek pedig több millió rekorddal rendelkező adatbázisokat is zökkenőmentesen kezelnek.

Sebesség

Az AWS használatával elfelejthetjük a lassan betöltő weboldalakat vagy az állandóan lefagyó szervereket. Az AWS hálózata szinte végtelen sávszélességet kínál, a CloudFront CDN segítségével a látogatóknak villámgyorsan betölt a weboldal. Az EC2 skálázhatósága miatt nincs olyan kampány, vagy akkora terhelés, amelyre nem lehet előre felkészülni.

Biztonság

Több millió felhasználó él az Amazon adta lehetőségekkel és bízza rá adatait nap mint nap. Ezek biztonságáról az AWS adatközpontjai gondoskodnak, de a titkosítás módjáról és a fizikai tárolás helyéről akár mi is dönthetünk. Ha szeretnénk, akár több fizikai helyen is tárolhatjuk titkosítva adatainkat. Pontosan megadható, hogy egyes adatokhoz ki férjen hozzá. A szerverek előtt többféle tűzfal, biztonsági megoldás áll rendelkezésre, de megadhatjuk, hogy az adott erőforráshoz csak bizonyos IP címen keresztül férjünk hozzá, illetve a gyanús e-mail címeket ki is tilthatjuk a szerverről.

Összegzés:

A tradicionális hosting szolgáltatás lassan a múlté válik, a fizikai szervereket felváltják a felhő alapú megoldások. Mi az AWS Cloud platformjában látjuk a jövőt, hiszen itt minden ügyfelünk weboldalát külön dedikált szerveren tárolhatjuk és nem kell attól tartanunk, hogy az oldal lassú, illetve elérhetetlen lesz.

Unod már a lassú, körülményes tradicionális hosting szolgáltatásokat?
Vedd fel velünk a kapcsolatot és kérj tőlünk egyedi ajánlatot akár fejlesztésben akár AWS Cloud migrációban!

Ajánlatkérés
Székely Bálint

A cikket írta:

Székely Bálint

Developer