Mi a különbség a bérelhető, és az egyedi fejlesztésű (WooCommerce) webáruházak között?

Olvasási idő: 3 Perc

Napjainkban két lehetőségünk van webáruházat indítani vállalkozásunk számára: Előfizethetünk egy bérelhető webshopra, vagy megkérhetünk egy fejlesztői csapatot, hogy készítsenek nekünk egyedi webáruházat, a saját igényeinkre szabva.

A piacon jelenleg több bérelhető lehetőség is van, ilyen például a Shoprenter, az UNAS vagy Shopify. Ezek közül nemzetközileg a legelterjedtebb a Shopify, melyet egyre többen használják Magyarországon is a széleskörű funkcionalitása miatt. A választáskor figyelembe kell vennünk az üzleti logikánkat és a költségvetésünket is. Ha egyedi webshopot szeretnénk, ugyan nagyobb kiadásra számíthatunk az induláskor, hosszú távon biztosak lehetünk abban, hogy megtérül a befektetett összeg. Teljesen egyedi lehet a weboldalunk, a funkciók és a design is.

Különbségek a bérelhető és az egyedi webshop között:

A legfontosabb különbség az árazás tekintetében van. Míg a bérelhető webáruházakat havi pár ezer forintért használatba vehetjük, addig egy egyedi fejlesztés ennek sokszorosa is lehet. Nem beszélve arról, hogy a bérelhető verziók esetében az üzemeltetés benne van a havi pár ezer forintos költségben, míg az egyedi webshopnál számolnunk kell az üzemeltetés költségével is. Az egyedi webshop esetén szükségünk lesz egy tárhelyre és egy szerverre.

A funkcionalitás, illetve az egyedi funkciók kialakításában nagy eltérés van a két megoldás között. Rengeteg funkció elérhető a bérelhető oldalakon, de ezeket nem tudjuk testre szabni, mert nem férünk hozzá a kódhoz, sőt a motor magjához sem. Ellentétben ezzel, az egyedi fejlesztési megoldás választásakor mi döntjük el, milyen funkciókat szeretnénk és azok a funkciók hogyan működjenek. A rendszer magjához is hozzá nyúlhatunk és egyedivé szabhatjuk a teljes webshop motort is, ha szeretnénk.

Biztonság szempontjából nagy különbség nincs. Ha nyílt forráskódú rendszert választunk, akkor azt több ezer fejlesztő ismeri, népes közösség foglalkozik vele. A bérelhető webshopok esetében az üzemeltetéssel kapcsolatos biztonsági teendőket is elvégzi a szolgáltató.

Az üzemeltetés szempontjából azt mondhatjuk, hogy a bérelhető webáruházak esetén nagy terhet levesznek rólunk az üzemeltetők, viszont cserébe semmilyen rálátással nem rendelkezünk ezen terület kapcsán. A szolgáltató tárolja az összes adatunkat, ő dönti el, milyen erőforrásokat rendel a webshopunkhoz. Ha lassulást tapasztalunk nem tudunk azonnal reagálni, csak levelet tudunk írni az üzemeltetőnek, hogy valami nincs rendben.

Amennyiben egyedi weboldalunk van, és az üzemeltetését is rábízzuk a partnerünkre akkor teljes kontrollunk lesz az infrastruktúra felett. Mi dönthetjük el, hogy honnan bérlünk szervert, akár valamelyik nagy felhőszolgáltatót (pl: Amazon AWS) is választhatjuk. Az adatokat így mi tároljuk, mindig hozzáférünk és akár mentéseket készíthetünk róla. Igény szerint határozhatjuk meg az erőforrásokat. Például, ha indítunk egy kampányt, és nagyobb vásárlói rohamra számítunk, akkor előre felskálázhatjuk a szerverünket és így nem fogunk lassulást tapasztalni a webshopunkban. Nem függünk másoktól ebben az esetben, az egész szervert csak a mi webáruházunk terheli, nem egy osztott szerver kis részét kapjuk meg.

Összegzés:

Ha ismerjük a saját igényeinket, akkor ki tudjuk minden esetben választani a nekünk megfelelő koncepciót. Amennyiben hosszabb távon gondolkozunk a mi ajánlásunk a WooCommerce, mert azt később bármilyen módon tudjuk bővíteni, formálni. Míg egy bérelhető verziónál, ha már túl sok egyedi funkciót szeretnénk, akkor el kell dobjuk a teljes eddigi webshopunkat és egy újat kell fejlesztenünk a nulláról.

Amennyiben érdekel téged az egyedi webáruház, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és kérj tőlünk egyedi ajánlatot akár fejlesztésben akár AWS Cloud migrációban!

Ajánlatkérés
Székely Bálint

A cikket írta:

Székely Bálint

Developer