Mi is az a JAMstack?

Olvasási idő: 2 Perc

A JAMstack a JavaScript, az API és a Markup rövidítése. A technológiát 2015-ben a Netlify vállalat alkalmazta először. Az architektúrát azért hozták létre, hogy segítségével gyorsabb, biztonságosabb weboldalakat tudjunk létrehozni. Az így készült weboldalak a modern technológiák segítségével épülnek fel. Használatakor modern build folyamatokat alkalmazunk, ezen felül pedig serverless (szerver nélküli) megoldásokkal tudjuk hostolni az oldalakat. A stackben lévő JavaScript framework API-n (application programming interface, vagyis alkalmazásprogramozási felületen) keresztül kommunikál a headless CMS-sel. Rengeteg statikus site generátor használ JAMstacket, például az általunk jól ismert GatsbyJS is. A GatsbyJS a GraphQL és a Headless WordPress egy általunk is gyakran használt architektúra, melynek alapja a JAMstack.

Az egész frontendet és a statikus oldalak tartalmát előre megépítjük a build folyamat elindításakor, ennek segítségével pedig aztán könnyedén hostolhatjuk CDN-en, vagyis tartalom elosztó hálózaton keresztül az elkészült oldalakat. Azáltal, hogy minden tartalmat előre legenerálunk, nem kell az oldalnak minden egyes betöltéskor az adatbázishoz nyúlnia, így sokkal gyorsabb betöltési időt érhetünk el.

Nézzünk néhány okot, amiért érdemes a JAMstacket választani!

Biztonság

Mivel nincs közvetlen elérése a rendszernek az adatbázishoz, tekintve, hogy csak az API-n keresztül kommunikál, így az adatbázist nem lehet támadni az oldalon keresztül. Továbbá, amennyiben nem használunk szervert – ha serverless architektúrában építjük meg – akkor arról sem kell gondoskodnunk. Mivel minden tartalmat és oldalt előre legenerálunk, így elég csupán olvasási jogot biztosítani a tárhelyen, ezzel is védve a fájlokat az esetleges támadásokkal szemben.

Cache felépítés

A népszerű architektúrák úgy kezelik a nagy forgalmi terhelést, hogy úgynevezett gyorsítótárazási logikákat építenek fel, ezáltal amikor a felhasználó betölti az oldalt, a böngészője először a cache-t figyeli és onnan tölti be az adatokat.

A JAMstack azonban máshogy működik. Mivel az oldal minden elemét közvetlenül a CDN-en keresztül tudjuk üzemeltetni, így nem szükséges külön cachelési logikákat felépíteni.

Sebesség

Talán ez a legfontosabb és egyben legkiemelkedőbb előnye is a JAMstack technológiának. Egy oldal betöltési sebessége ugyanis hatással van a felhasználói élményre, mivel egy lassú weboldallal látogatókat, vásárlókat veszíthetünk. Ezen felül, a Google is előrébb sorolja a keresési találatoknál a jól teljesítő weboldalakat. Tekintve, hogy a JAMstack nem nyúl az adatbázishoz, sokkal gyorsabban betölt, mint egy átlagos weboldal. Nem kell összeépítenie minden felhasználónak külön-külön az oldalakat, mert azokat már a build folyamat alatt elkészíti a rendszer. Ráadásul, a működtetéséhez sem kell bonyolult szerver architektúrákat kialakítanunk.

Összegzés

A webfejlesztés jövője nagy valószínűséggel a JAMstack architektúrára épül majd, mivel az így készült oldalakat rengeteg módon valósíthatjuk meg. Nem kell valamilyen különleges frameworkot, sem ritkán alkalmazott technológiát alkalmaznunk, mindössze egy JavaScript frameworkre, egy API-ra és egy Markdown-ra van szükségünk.

Amennyiben érdekel a JAMstack technológia, vedd fel velünk a kapcsolatot, és elkészítjük vállalkozásod számára a lehető leggyorsabb weboldalt!

Ajánlatkérés
Székely Bálint

A cikket írta:

Székely Bálint

Developer